Flerkulturell Nowruz-festivalen. 18/03/2018, Oslo

AdminNyheter & ArrangementerLeave a Comment

Nowruz betyr «ny dag» og er en nyttårstradisjon som feires av 300 millioner mennesker over hele verden (Svartehavsområdet, Balkan, Kaukasus, Vest-, Sentral- og Sør-Asia, og av Iran). Feiringen har sine røtter flere tusen år tilbake til zoroastrismen, og er skrevet inn på UNESCOs liste over immateriell kulturarv. I Norge feires denne kulturperlen som regel på en segregert måte. Dette var aller første gang at Oslos Nowruz-feirende mangfoldige grupper kom sammen takket være NAYOs initiativ!

Vi fikk rundt 200 gjester fra ulike nasjonaliteter blant annet aserbajdsjanere, iranere, tyrkere, usbekere, afghanere på arrangementsdagen på Cosmopolite Scene i bydel Sagene 18. mars 2018. De fikk sammenligne Nowruz-tradisjoner i ulike land. Hver av dem er unik på sin måte. I tillegg til profesjonnelle musikere som Alaturka norsk-tyrkisk damekor, Nigar Gahramanova, ashiq Jafar Jafarzadeh med sin saz (en musikalsk sjanger beskyttet av UNESCO som verdens immaterielle kulturarv) og vår kjente vokalist Ilham Nazarov fra Aserbajdsjan, opptrådte unge talenter som Edwin Knutsen og Aynaz Mousevi på scenen. De spilte mesterverker av Gara Garayev, Vittorio Monti, Henri Frédéric Schopin, Wolfgang Amadeus Mozart. Et dikt fra vårt lille medlem Elsay fargela arrangementet.

Festivaldeltakere besøkte vår Nowruz-utstilling i foajen og smakte på Nowruz-retter og -godteri. Tilbakemeldinger vi fikk etter prosjektet tydet på at organisasjonen oppnådde målene den satte. Her er video og bilder fra arrangementet:

Videohttps://www.youtube.com/channel/UC6eLqNSBg6PK8pTt8DFzMtg?sub_confirmation=1

Bildehttps://photos.app.goo.gl/ojboukBMjgdvYWUs2

Please follow and like us: